Nunta. Ghid de organizare

  



   Invitatiile de nunta sunt cu siguranta un aspect important al celui mai fericit eveniment din viata unei viitoare familii. Poate nu sunt primul aspect la care trebuie te gandesti cand vine vorba de organizarea unei nunti, insa sunt unul care primeaza.  Pana la urma ele anunta persoanele importante din viata cuplului de fericitul eveniment. Au trecut timpurile cand nuntile erau organizate pentru "dar"... Din ce in ce mai multe evenimente familiale si nu numai sunt vazute altfel astazi. Calitatea ia locul cantitatii si mi se pare normal.
sursa foto:http://unica.md/nunta/organizare-nunta/trucuri-pentru-nunta-pe-timp-de-criza/
   Sa luam situatia unei nunti. Ce trebuie sa faci cand te-ai hotarat sa te casatoresti? Trebuie avut in vedere faptul ca organizarea unui astfel de eveniment implica multi pasi iar o perioada de cel putin un an inainte de stabilirea datei este preferabila pentru a pune la punct toate detaliile. In primul rand trebuie aleasa locatia (restaurant, in aer liber, etc.). Asa veti descoperi ca poate data nuntii la care ati tinut la "consiliul de familie" nu se potriveste cu "socoteala din targ".
   Majoritatea restaurantelor au sala rezervata si pe o perioada de doi sau mai multi ani! Zilele preferate pentru organizarea de nunti sunt cele de sambata asa ca daca vreti sa nu aveti invitati adormiti pe la mese, va recomand cu caldura sa tineti cont si de acest aspect. Asa ca dupa ce ati gasit restaurantul liber pentru o anumita zi, verificati si daca va puteti cununa civil/religios in acea zi.
  
   Am preluat pentru voi de pe http://www.miresici.ro/ zilele din anul 2014 cand nu se fac nunti.

Nu se fac nunti (cununii religioase) în 2014 în următoarele perioade:

  1. In toate zilele de post de peste an (zilele de miercuri si vineri).
  2. In zilele Praznicelor imparatesti si in ajunul acestora
  3. In saptamana lasatului sec de carne (23 februarie - 01 martie)
  4. In Postul Sfintelor Pasti (02 martie - 20 aprilie)
  5. In Saptamana Luminata (21 aprilie - 27 aprilie)
  6. In Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (16 iunie - 28 iunie)
  7. In Postul Adormirii Maicii Domnului (1 august - 15 august)
  8. In postul Nasterii Domnului (14 noiembrie - 24 decembrie)
  9. In perioada de la Craciun pana la Boboteaza 25 decembrie - 6 ianuarie)
Nu se pot face nunti nici în Duminica Floriilor, care va fi pe 13 aprilie sau în Duminica Paştelui, care va fi pe 20 aprilie în 2014. Înălţarea Domnului va fi joi, pe 29 mai, iar Rusaliile vor fi duminică, pe 8 iunie.

Nu se fac nunti (cununii civile) în 2014 în următoarele perioade:

  1. 1 si 2 ianuarie, Anul Nou
  2. 1 mai, Ziua Internatională a Muncii
  3. 21 aprilie, a doua zi de Pasti
  4. 8 - 9 iunie, Rusaliile
  5. 15 august, Adormirea Maicii Domnului
  6. 30 noiembrie, Sfantul Apostol Andrei
  7. 1 decembrie, Ziua Nationala a României
  8. 25 si 26 decembrie, prima si a doua zi de Craciun
  9. 1 mai, Ziua Internatională a Muncii 
   Dupa ce ati lamurit si acest aspect, puteti incepe sa stabiliti tema nuntii (daca doriti sa aveti una), sa vorbiti cu nasii, sa alegeti invitatiile si accesoriile pentru restaurant, sa alegeti rochia si costumul, verighetele, etc. O perioada importanta, zic eu, este cea de informare, chiar daca unii ar considera-o pierdere de timp. O sursa buna de informare este internetul. Considerati-l ca un urias "catalog" cu furnizori de evenimente pe care il puteti consulta de acasa oricand doriti! Puteti compara cu usurinta preturile si chiar daca cumparati ceva ceva si nu va place, legislatia in vigoare perimite returnarea produselor (atata timp cat acestea sunt  exact cum le-ati primit). Veti spune ca invitatiile de nunta arata altfel in realitate decat in poze... In acest caz puteti comanda o mostra personalizata a invitatiei pe care o puteti primi primi prin curier acasa. Posibilitati sunt multe, trebuie doar sa stiti ce vreti!
   Nu uitati de muzica! Si aici aveti alternative: DJ sau formatie. Dupa ce le-ati ascultat, ati primit recomandari de la prieteni sau ati vazut filmari cu evenimente, semnati contractul cu formatia/DJ-ul din timp. Este aproape imposibil sa gasesti muzica in ultimul moment, sa nu mai vorbim de faptul ca unii ar putea profita de "slabiciune" si sa va treziti cu o oferta "last minute" cu pret dublu decat cel real...
   V-au promis prietenii ca va fac pozele la nunta? Aveti un prieten care filmeaza? Ganditi-va bine! Este vorba despre cel mai important eveniment din viata voastra! Alegeti un fotograf profesionist. E bine sa vedeti si un portofoliu al acestuia. Veti vedea abia dupa multi ani cat de importanta va fi aceasta alegere. As putea spune ca poze facem cu totii, insa fotografia este o arta, o arta care nu tine doar de o rezolutie buna si un aparat foto. Camera foto profesionala este un must dar nu este suficient. Fotografia perfecta izvoraste din pasiune, imaginatie, creativitate...
   Serviciile oferite de fiecare restaurant difera de la un oras la altul, de la un local la altul. Tineti cont ca nu toate localurile au aranjamentele salii incluse in pret. Vorbiti din timp cu un decorator de sali. Asa veti evita neplacerile ce pot aparea. Daca ati ales culorile nuntii si vreti ca husele scaunelor sa fie in aceleasi culori, va recomand sa vorbiti cu decoratorul si  sa le rezervati din timp. Am intalnit si situatii in care decoratorul a avut o parte din huse de culoarea dorita rezervate pentru un alt eveniment. O solutie de compromis ar fi combinarea a doua culori de huse. Puteti cauta insa si alt decorator. Important este ca acea zi sa fie perfecta, asa cum v-ati dorit!
   Imi place si idea de rochie creata pentru domnisoarele de onoare, insa cel mai bine este sa oferi posibilitatea de a adapta rochiile la silueta fiecareia. Nu toate siluetele sunt avantajate de aceeasi croiala. Inelul de logodna, verighetele trebuie si ele luate. Nu uitati sa alegeti invitatiile. Si ele trebuie sa va reprezinte. Inainte sa le comandati trebuie sa stiti cate comandati. Faceti o lista cu invitatii, iar dupa obtinerea confirmarilor puteti sa anuntati si restaurantul cate meniuri sa pregateasca. Tineti cont ca pot exista invitati care au omis sa confirme participarea, asa ca puneti cateva meniuri in plus. Fiti realisti! Ultimul lucru pe care il vreti este sa confirmati 300 de meniuri si sa aveti 200 de invitati. Politica restaurantelor este clara. Meniurile comandate si neconsumate se platesc.  
   In ceeea ce priveste rochia si costumul, va recomand sa le luati cu o luna inainte de eveniment (de exemplu, pot aparea surprize in bine sau in rau cu silueta). Buchetul de mireasa poate fi comandat si el cu o luna inainte. Tot acum este momentul sa alegeti si floarea pentru mire (poate fi o floare din buchetul miresei) si celelalte flori pentru domnisoarele de onoare, rude si invitati. Tot in ultima luna, trebuie sa vorbiti la biserica si la starea civila pentru utlimele detalii  "administrative". Aceasta perioada va fi si cea mai aglomerata pentru ca va trebui sa vorbiti din nou cu decoratorul, fotograful si toti "factorii" implicati in organizarea evenimentului.
   Sper ca v-am oferit cateva sfaturi utile. Acestea fiind spuse, nu am decat sa va urez ca ziua nuntii sa fie asa cum v-ati dorit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu